W zeszłym roku "dostałem" na gwiazdkę zestaw startowy Carrera Digital 132. Właściwie to dostał go mój syn
Ponieważ zima już jest w pełni to postanowiliśmy zbudować makietę na podstawie tego systemu.
Zaczęło się dokupywanie torów z różnych zestawów startowych.
I tu popełniłem pierwszy błąd. Nie należy brać wszystkiego co jest dostępne na aukcjach i później się martwić co z tego się zbuduje. Efekt jest taki, że mam teraz bardzo dużo części toru, które są po prostu niepotrzebne. Oczywiście można się starać zbudować tor ze wszystkich części ze skomplikowanymi zakrętami o kącie 90 stopni i kilkupoziomowych przejazdach. Niestety z punktu widzenia "płynności przejazdu" będzie to mały koszmarek.
Najpierw określiłem sobie miejsce jakie mam do dyspozycji na tor. Im więcej tym lepiej....
Oczywiście największym wyzwaniem było uzyskanie zgody Szefowej(tzn. żony).
Należy pamiętać, że systemy w skali 1:32 są dosyć duże i wymagają znacznie więcej miejsca niż w skali 1:43.
Również dojście to toru i możliwość ustawienia samochodzików, które jednak wypadają ze slotu jest bardzo ważna. Dobry wymiar na głębokość to około 2,5 m. Długość przy skali 1:32 powinna wynosić co najmniej 3 m. Nie będzie to może najdłuższy tor na świecie, ale przy odpowiednim zaplanowaniu też może sprawiać frajdę. Mi udało się wynegocjować trochę więcej miejsca.
Przystąpiliśmy do budowy toru jak na razie na podłodze....