Witaj na forum torysamochodowe.pl!

Forum zostało zaktualizowane do najnowszej wersji oraz wprowadziłem kilka mechanizmów ochrony forum przed spamem.
Mam nadzieję, że teraz będziesz mógł używać forum w sposób prosty i bezproblemowy.

Bardzo proszę o ewentualne błędy i uwagi.

Zapraszam do subskrybcji kanału na YouTube
SLOT CAR HOBBY LINK DO KANAŁU.

Budowa nowego toru by Mors

Pokaż jak budujesz swój tor, jak tworzysz makietę oraz jakie masz ciekawe pomysły. Podziel się swoim doświadczeniem. Zapytaj jak potrzebujesz porady na przykład w ułożeniu ciekawej trasy toru. Skala 1:32 i 1:24.
Mors
Starter
Starter

Budowa nowego toru by Mors

Post autor: Mors »

Witam wszystkich jako nowy. Ostatnio odebrałem od rodziców swój stary zapomniany tor, który pamięta jeszcze wczesne lata 90. Rozłożyłem go aby pokazać mojemu 5 letniemu synowi i się od nowa wkręciłem w to jak dzieciak! Mój stary jeszcze ddr'owski tor, będący niezłą podróbą Carrery w skali 1:43, był przeze mnie już kiedyś wiele lat temu rozbudowywany i miał około 15 metrów więc był to na tamte czasy niezły szał. No nic wkrętka nie przechodziła więc zacząłem się zapoznawać z tym co aktualnie oferuje rynek. A tu sporo zmian- elektronika, bajery itd itp. I stąd trafiłem na tę stronę. Decyzja zapadła i kupiłem tor Carrera digital 132 Touring Car Masters, który stanowi chyba dobrą bazę do rozbudowy. Plany związane z torem mam ambitne. Z racji na przestrzeń jaką dysponuję zamierzam zbudować stół w rozmiarze około 6x3 metry i odtworzyć jeden z rzeczywistych torów na jakich odbywają się zawody. W pierwszej kolejności myślałem o torze Monza, ale to czysto z sentymentu ponieważ byłem tam w 2006 roku kiedy to nasz Robert Kubica zdobył 3 miejsce na Grand Prix. A więc pokrótce tak przedstawia się mój tor a raczej ambitne plany dotyczące jego budowy. Aktualnie ścigam się na podstawowej wersji Digital 132. Zakupiłem już licznik obrotów, i zamierzam zamówić Unit Control. I właśnie mam tu pytanie do forumowiczów.
Gdzie kupujecie elementy do rozbudowy toru?
Przeszukałem internet i w Polsce słabo jest z dostępnością części, a sklep Carrery nie sprzedaje do polski. Zamierzam zakupić Pit Lane i nigdzie tego nie ma...

jeszcze dla tych co są zainteresowani torem, ale się wahają to informuję, że we Wrocławiu w sklepie na Bielanach jest wyprzedaż torów digital 132 ja swój 9 metrowy kupiłem za 799 PLN. Tory długości 6,9mb są po około 600 pln to chyba dobra cena. Wszystkie mają Black Box niestety ale na początek spokojnie wystarczy.
Awatar użytkownika
karolus maximus
Użytkownik szos
Użytkownik szos

Re: Budowa nowego toru by Mors

Post autor: karolus maximus »

Witamy w padoku :), jeśli chodzi o cenę za te tory jest to niesamowicie bardzo tanio wg mnie, porównując to oczywiście do innych zestawów, czy ten sklep ma jakaś stronkę?
Mors
Starter
Starter

Tak tu jest link http://www.toysrus.pl/ ale chyba nie prowadzą sklepu w sieci. Mają bardzo duży sklep stacjonarny ze sporym wyborem aut i dodatków do system 143. Z digital 132 mają tory ale brak aut i dodatków. Ceny bardzo atrakcyjne około 300-400 pln taniej niż na allegro. 4 dni temu było z 6 zestawów digital 132.
Awatar użytkownika
Petrus
Administrator
Administrator

Post autor: Petrus »

Mors pisze:Witam wszystkich jako nowy. Ostatnio odebrałem od rodziców swój stary zapomniany tor, który pamięta jeszcze wczesne lata 90. Rozłożyłem go aby pokazać mojemu 5 letniemu synowi i się od nowa wkręciłem w to jak dzieciak! Mój stary jeszcze ddr'owski tor, będący niezłą podróbą Carrery w skali 1:43, był przeze mnie już kiedyś wiele lat temu rozbudowywany i miał około 15 metrów więc był to na tamte czasy niezły szał. No nic wkrętka nie przechodziła więc zacząłem się zapoznawać z tym co aktualnie oferuje rynek. A tu sporo zmian- elektronika, bajery itd itp. I stąd trafiłem na tę stronę. Decyzja zapadła i kupiłem tor Carrera digital 132 Touring Car Masters, który stanowi chyba dobrą bazę do rozbudowy. Plany związane z torem mam ambitne. Z racji na przestrzeń jaką dysponuję zamierzam zbudować stół w rozmiarze około 6x3 metry i odtworzyć jeden z rzeczywistych torów na jakich odbywają się zawody. W pierwszej kolejności myślałem o torze Monza, ale to czysto z sentymentu ponieważ byłem tam w 2006 roku kiedy to nasz Robert Kubica zdobył 3 miejsce na Grand Prix. A więc pokrótce tak przedstawia się mój tor a raczej ambitne plany dotyczące jego budowy. Aktualnie ścigam się na podstawowej wersji Digital 132. Zakupiłem już licznik obrotów, i zamierzam zamówić Unit Control. I właśnie mam tu pytanie do forumowiczów.
Gdzie kupujecie elementy do rozbudowy toru?
Przeszukałem internet i w Polsce słabo jest z dostępnością części, a sklep Carrery nie sprzedaje do polski. Zamierzam zakupić Pit Lane i nigdzie tego nie ma...

jeszcze dla tych co są zainteresowani torem, ale się wahają to informuję, że we Wrocławiu w sklepie na Bielanach jest wyprzedaż torów digital 132 ja swój 9 metrowy kupiłem za 799 PLN. Tory długości 6,9mb są po około 600 pln to chyba dobra cena. Wszystkie mają Black Box niestety ale na początek spokojnie wystarczy.

Witaj Mors,
osobiście się bardzo cieszę, że używasz toru Carrera Digital 132 (Touring car Masters), gdyż sam obecnie buduję tor w tej skali.
Miejsce masz imponujące, w sam raz na budowę toru w tej skali.

Z wielką uwagą będę śledził rozwój Twojego projektu.

Bardzo polecam kupno Control Unit, gdyż daje ona większe możliwości niż zwykły Black Box (oczywiście Black Box też spełnia swoje zadanie na początek :) )

Co do ceny za jaką kupiłeś swój zestaw to jest ona rewelacyjna!!! Pewnie dlatego, że jest to sieciówka i ma takie okresowe promocje. Szkoda, że nie można kupić przez internet.
Pozdaaaaaawiam :-)
Petrus
----------------------------------------
"Wcale nie trzeba być szybkim, aby być pierwszym"
Awatar użytkownika
GOPiotrGO
Ścigant
Ścigant

Post autor: GOPiotrGO »

Witamy u "zakręconych" , również jestem bardzo ciekaw twoich postępów. Ja niestety działam i działałem na Carrerze GO, ale kto wie... Może jednak w pewnym momencie się "nakręcę" na Digital. Szczególnie, jeśli można dostać go w cenach jakie podałeś. Może będzie się ta oferta rozwijać.

Jesteś aktualnie przy podstawowym zestawie? Jakie dalsze działania?
Mors
Starter
Starter

Dzięki za słowa wsparcia :). Co do cen torów we wspomnianym sklepie, to byłem w sobotę sprawdzić czy jeszcze coś mają w tych cenach i mają. Nie ma już TAKIEJ okazji, ale i tak jest nieźle. Można kupić Digital 132 Streamline 9mb za 899,00. Odnośnie planów rozbudowy. Aktualnie jestem przy zestawie podstawowym. Kupiłem już lap counter i zamierzam zamówić do tego Control Unit. 9 metrów to nie jest może dużo ale jednak przedłużenie toru zostawiam na przyszłość w pierwszej kolejności chcę go doposażyć w gadżety uprzyjemniające zabawę. Przestrzeń na pełną rozbudowę będę miał koło marca i wtedy się zacznie... :)
Awatar użytkownika
Slotman
Starter
Starter

Post autor: Slotman »

Mors pisze:Dzięki za słowa wsparcia :). Co do cen torów we wspomnianym sklepie, to byłem w sobotę sprawdzić czy jeszcze coś mają w tych cenach i mają. Nie ma już TAKIEJ okazji, ale i tak jest nieźle. Można kupić Digital 132 Streamline 9mb za 899,00. Odnośnie planów rozbudowy. Aktualnie jestem przy zestawie podstawowym. Kupiłem już lap counter i zamierzam zamówić do tego Control Unit. 9 metrów to nie jest może dużo ale jednak przedłużenie toru zostawiam na przyszłość w pierwszej kolejności chcę go doposażyć w gadżety uprzyjemniające zabawę. Przestrzeń na pełną rozbudowę będę miał koło marca i wtedy się zacznie... :)

No to jestem ciekaw. Jak zaplanujesz trasę? Będziesz coś jeszcze kupował z szyn czy zostaniesz przy zestawie startowym?
Trzymajcie się mocno kierownicy !!!

SLOTMAN
Mors
Starter
Starter

Zdecydowanie będę kupował. Zastanawiam się tylko czy kupować mam pojedyncze sztuki torów czy może kupić np kolejny cały zestaw. Zawsze to nowe dwa auta :)
Awatar użytkownika
Petrus
Administrator
Administrator

Mors pisze:Zdecydowanie będę kupował. Zastanawiam się tylko czy kupować mam pojedyncze sztuki torów czy może kupić np kolejny cały zestaw. Zawsze to nowe dwa auta :)
Jeśli chcesz zrobić ciekawa i urozmaicona trasę to będziesz musiał kupić pojedyncze tory. Chodzi tu o zakręty z różnymi promieniami skrętu. W zestawach są jedynie zakręty 60 stopni, które są najmniej potrzebne w całości toru.

Z tego co zrozumiałem masz całkiem dużo miejsca, wiec dla samych prostych i samochodzikow warto kupić z dwa zestawy. Ja mam cztery (uzywane, przez co tansze) i zestawy zakrętów z poboczami.
Namawiał bym również na planowanie trasy (w oprogramowaniu do planowania) razem z poboczami.

Jestem pewien, że nie warto na sile kupować zestawów. W finalnym rozliczeniu wyjdzie to drożej. Lepiej najpierw dobrze poplanowac i kupić potrzebne elementy.
Petrus
dario365
Starter
Starter

Post autor: dario365 »

Witam,
Ja mam inny patent na kupowanie torów.
Ostatnio nabyłem dwa za 300 zł, ale system evolution. Tory zostawiłem, a samochody, manetki i Black box sprzedałem Allegro. Po całej transakcji odcinek o dł. Ok 12 m kosztował mnie 50 zł.
Awatar użytkownika
Petrus
Administrator
Administrator

dario365 pisze:Witam,
Ja mam inny patent na kupowanie torów.
Ostatnio nabyłem dwa za 300 zł, ale system evolution. Tory zostawiłem, a samochody, manetki i Black box sprzedałem Allegro. Po całej transakcji odcinek o dł. Ok 12 m kosztował mnie 50 zł.

WOW, niezły patent :D
Petrus
Awatar użytkownika
karolus maximus
Użytkownik szos
Użytkownik szos

Wciąż czekam na efekty(zdjęcia.
Mors
Starter
Starter

Zdjęć jeszcze nie robię bo dopiero szykuję pomieszczenie w domu. Puki co zaopatruję się w podstawowe "instrumenty". Zakupiłem Unit Control i lap counter. Niestety zakupy nie poszły tak gładko ponieważ pechowo jedno jak i drugie urządzenie otrzymałem uszkodzone. Już jednak jestem po wymianie i od wczoraj tor odżył na nowo :) (walka o najlepszy czas okrążenia jest bardzo ekscytująca). W następnej kolejności muszę kupić jedno lub dwa autka, dopiero później będę przedłużał tor. Zdjęcia na 100% pojawią się, ale dopiero koło kwietnia. Mam nadzieję, że już będzie co pokazywać.
Awatar użytkownika
karolus maximus
Użytkownik szos
Użytkownik szos

Już nie mogę się doczekać, nie da się ukryć ,że przydało by się więcej rodzimych torów obejrzeć.
Awatar użytkownika
Wojt.rak
Użytkownik szos
Użytkownik szos

Post autor: Wojt.rak »

karolus maximus pisze:Już nie mogę się doczekać, nie da się ukryć ,że przydało by się więcej rodzimych torów obejrzeć.
Ja też :D
Papa

Wojtek

Mam Formułe !! Ale jazda !!
ODPOWIEDZ