Witaj na forum torysamochodowe.pl!

Forum zostało zaktualizowane do najnowszej wersji oraz wprowadziłem kilka mechanizmów ochrony forum przed spamem.
Mam nadzieję, że teraz będziesz mógł używać forum w sposób prosty i bezproblemowy.

Bardzo proszę o ewentualne błędy i uwagi.

Zapraszam do subskrybcji kanału na YouTube
SLOT CAR HOBBY LINK DO KANAŁU.

Scalextric Maserati MC12 digitalizacja

Tematy związane z samochodami, ich przebudową, naprawą. Tu możesz się podzielić doświadczeniami z przebudową samochodów, tworzeniem nowych oraz ich tuningiem.
Awatar użytkownika
p_bladek
Profesjonalista
Profesjonalista

Scalextric Maserati MC12 digitalizacja

Post autor: p_bladek »

Udało mi się nabyć po bardzo atrakcyjnej cenie to cudo na ebay.
Niestety jest bez lusterek i spoilera, a koszt w/w to połowa wartości autka :lol:
Trzeba bedzie cos dopasować i dorobic, ehhh.

Obrazek

Jak tylko doleci bierzemy na warsztat.
mrobaszki
Mistrz kierownicy
Mistrz kierownicy

Re: Scalextric Maserati MC12 digitalizacja

Post autor: mrobaszki »

Gratuluje, możesz pochwalić się i powiedzieć skąd to cudo leci i za ile? jeśli to nie tajemnica.
Skala 1/32?
Ps. Ja zakupiłem za 16£ Subaru Imprezę, czekam jak dotrze, a później digitalizacja :)
Awatar użytkownika
p_bladek
Profesjonalista
Profesjonalista

mrobaszki pisze:Gratuluje, możesz pochwalić się i powiedzieć skąd to cudo leci i za ile? jeśli to nie tajemnica.
Skala 1/32?
Ps. Ja zakupiłem za 16£ Subaru Imprezę, czekam jak dotrze, a później digitalizacja :)
Skala oczywiście 1:32
18,99 £
Leci z UK
Awatar użytkownika
p_bladek
Profesjonalista
Profesjonalista

mrobaszki pisze:Gratuluje, możesz pochwalić się i powiedzieć skąd to cudo leci i za ile? jeśli to nie tajemnica.
Skala 1/32?
Mro, a ona nie jest 4x4?
mrobaszki
Mistrz kierownicy
Mistrz kierownicy

Nie wiem, jak dotrze to rozkręcę i się przekonam.
mrobaszki
Mistrz kierownicy
Mistrz kierownicy

p_bladek pisze:
Skala 1/32?
Mro, a ona nie jest 4x4?

http://www.ebay.co.uk/itm/Scalextric-C2 ... 1a2538d5c0

To Subaru kupiłem.
MRO
Awatar użytkownika
p_bladek
Profesjonalista
Profesjonalista

Zacny. Moja paczka z UK już u mnie. Powiem że zbieram szczękę z podłogi przy tym modelu. Siatki i atrapy realnie z metalu, szczegóły powalają. Jedyne co mnie martwi to mało miejsca na ewentualny dekoder. Będę sie martwił jak dekoder doleci :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mrobaszki
Mistrz kierownicy
Mistrz kierownicy

Zacny, potwierdzam.
Ciekawe jak będzie jeździł na torze, ale to pewnie nie jest najważniejsze ;) samo kupowanie i zbieranie jest fajniejsze.
Awatar użytkownika
p_bladek
Profesjonalista
Profesjonalista

mrobaszki pisze:Zacny, potwierdzam.
Ciekawe jak będzie jeździł na torze, ale to pewnie nie jest najważniejsze ;) samo kupowanie i zbieranie jest fajniejsze.
Jak się tak głębiej zastanowic to całkiem niezła inwestycja, patrząc na modele z przed kilku lat i ich ceny Na Ebay :shock:
Awatar użytkownika
Petrus
Administrator
Administrator

Post autor: Petrus »

Ooooojejjjjjjuuuu ależ on piękny!

A ma tylni spoiler?

A jak jeździ? Daj filmik jakiś. I jeszcze zdjęcia ze środka jak to jest tam wszystko poukładane.
Pozdaaaaaawiam :-)
Petrus
----------------------------------------
"Wcale nie trzeba być szybkim, aby być pierwszym"
Awatar użytkownika
p_bladek
Profesjonalista
Profesjonalista

No i dokonało się. Rzeźba okrutna, ale oto jest... Zdjęcia za chwilę jak dopchnę się do komputera. Dałem radę Petrus. Dziwne rozwiązania ma to autko. Wszystkie kable szły tunelem między wanną. Tunel 2mm przekątnej. Wanna oparta na podłodze. Nie było gdzie wsadzić chipa. Dremel w dłoń. Odciąłem 1cm wanny. Podłogę wstawiłem że styrenu. Ze starej poodcinałem szczegóły i poprzyklejałem w nowej. Kierowca stracił niestety dolną część tułowia.
Awatar użytkownika
p_bladek
Profesjonalista
Profesjonalista

Tak wygląda wanna po kuracji odchudzającej.

Obrazek

Tak wygląda po zabiegu chirurgicznym kierowca.

Obrazek

Nadwozie z zarobiona wtyczką pod chip

Obrazek

Zamontowana kabina.

Obrazek

Montaż dekodera klasycznie na dystansie. Przewody zasilające ida pod dekoderem by zaoszczedzić miejsca. Odizolowałem je taśmą, mam nadzieje że sam chip sie nie grzeje, bo krucho tu z miejscem.

Obrazek

Ciekawym rozwiązaniem jest odpinany na klapce cały silnik wraz z tylnim napędem.

Obrazek

Gotowy na torze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Testy z jazdy, jutro jak rozłożę tor. Co do spojlera. Jest w drodze i już powinien u mnie być.
mrobaszki
Mistrz kierownicy
Mistrz kierownicy

Doświadczenie w modelarstwie robi swoje. Nowe dno wanny nie do wychwycenia dla laika oglądającego auto na torze. Teraz to już wiem czemu HURACAN za 135 PLN stoi dalej na ALL., bo nie ma w nim nic do roboty ;)
Super Auto, Brawo dla Mechanika :)
Awatar użytkownika
Petrus
Administrator
Administrator

Post autor: Petrus »

Brawo, super relacja :D Piękny samochód. Oczywiście jak przyjdzie spoiler to prosimy o zdjęcia.
Pozdaaaaaawiam :-)
Petrus
----------------------------------------
"Wcale nie trzeba być szybkim, aby być pierwszym"
Awatar użytkownika
p_bladek
Profesjonalista
Profesjonalista

Petrus pisze:Brawo, super relacja :D Piękny samochód. Oczywiście jak przyjdzie spoiler to prosimy o zdjęcia.
Przyszedł spoiler. Zdjęcia na szybko z toru bo ścigaliśmy się z synem. W tle zapora betonowa z siatką. Jest z materiału "ala" guma, więc nadaje się idealnie. Wracając do fot. polakierowałem też lusterka pod właściwy kolor.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Problemik mam jeszcze z prowadnicą i zasilaniem do szczotek. Po wychyle do 15 Stopni auto traciło zasilanie. Okazało sie że w środku przerwany jest przewód. Skróciłem, ale mam problem bo zaciski przewodów przekazujące prąd do szczotek się pokruszyły. Całość musiałem polutować i zabezpieczyć "termokurczem" aby "żyła" przewodu nie pracowała bo sie ukruszy. Niestety w Scalextric nie ma sprężyny centrującej prowadnicę. Za sprężyne robią kable, które z powodu kawałeczka zastosowanego przezemnie termokurcza nie mają tej sprężystości i prowadnica nie wraca. W związku z czym musiałem zamówić nowe mocowania kabli. Może ma ktoś coś takiego?

Obrazek

Jeżeli ktoś reflektuje na siatkę z podstawą betonową do toru to ja sobie chętnie domówię jeszcze i koszty by były wtedy tańsze.
ODPOWIEDZ