Witaj na forum torysamochodowe.pl!

Forum zostało zaktualizowane do najnowszej wersji oraz wprowadziłem kilka mechanizmów ochrony forum przed spamem.
Mam nadzieję, że teraz będziesz mógł używać forum w sposób prosty i bezproblemowy.

Bardzo proszę o ewentualne błędy i uwagi.

Zapraszam do subskrybcji kanału na YouTube
SLOT CAR HOBBY LINK DO KANAŁU.

Tor 3.5m x 1.3 m

Pokaż jak budujesz swój tor, jak tworzysz makietę oraz jakie masz ciekawe pomysły. Podziel się swoim doświadczeniem. Zapytaj jak potrzebujesz porady na przykład w ułożeniu ciekawej trasy toru. Skala 1:32 i 1:24.
ODPOWIEDZ
pako79
Starter
Starter

Tor 3.5m x 1.3 m

Post autor: pako79 »

Witam

mała przestrzeń do zagospodarowania, tor na chwile obecna składa się z jednego zestawu GT Action + pit stop + pc unit + skrzyżowanie.
docelowo chciałbym puścic 3 autka na torze.

monotonie w zakrętach ratuje paliwo + darmowe oprogramowania http://slotcarillustrated.com/portal/fo ... hp?t=45340 w którym przypadki losowe typu przebita opona wymuszają częste wizyty w pitstopie.

jeżeli widzicie jakieś możliwości rozbudowy, które mogłyby poprawić zabawę to chętnie skorzystam z rady.
W tej chwili tor nie ma elementów dodatkowych , jak zamknę temat kształtu dołożę dioramę.
Załączniki
carrera digital 132
carrera digital 132
mac
Użytkownik szos
Użytkownik szos

Re: Tor 3.5m x 1.3 m

Post autor: mac »

Witaj,

A bawiłeś się już z tym dodatkowym oprogramowaniem? Jak tak, to podziel eię wrażeniami, bo ciekaw jestem jak to działa.

Co do rozbudowy toru, nie ma tu wielu możliwości rozbudowy, proponowałbym zakupić chociaż jeden komplet dodatkowych zakrętów. Jeśli chodzi o proste to dla urozmaicenia możesz dokupić zwężki torów jazdy lub krzyżowkę z przymusową zmianą torów. Niestety ale bez inwestycji nie da rady na tych podstawowych zestawach wyczarować coś lepszego.

Pozdr
pako79
Starter
Starter

Post autor: pako79 »

nie mam doświadczenia z oprogramowaniem komercyjnym mogę porównać jedynie z x-lap, który jest w pakiecie z pc-unit.
x-lap jest ubogi i od dłuższego czasu nie używam.

dodam ze mam control unit na black box pewnie nie ma tych wszystkich funkcji
hssrms odpalił się bez problemow, konfiguracja dość intuicyjna ja głównie używałem dwóch funkcjonalności
rotacja kierowców,samochodów
zdarzenia losowe

o ile rotacja kierowców to chyba standard w oprogramowaniu do wyścigów to zdarzenia losowe (jest ostrzeżenie by nie korzystać do ścigania na poważnie) jest czymś co dodaje dużych emocji do zabawy. ustawia się prawdopodobieństwo np 1 przebita opona na 30 okrążeń , i czas jaki jest potrzebny w pit stopie by usterka została naprawiona.
Nie zauważyłem problemow z działaniem softu, ale też bardzo długo nie testowałem i mam tylko dwa samochody.
Awatar użytkownika
Petrus
Administrator
Administrator

Post autor: Petrus »

Dobrze by było dokupić jakieś dodatkowe części do toru (tylko nie kupuj zakrętów K1!) i dobudować trochę trasy. Z obecnymi częściami nic lepszego nie da się wymyślić.

Co do oprogramowania to ja używam CockpitXP. Nie mam doświadczenia co do HSS ale może to jest i dobre darmowe rozwiązanie. Napisz coś jak będziesz ten temat zgłębiał.
Pozdaaaaaawiam :-)
Petrus
----------------------------------------
"Wcale nie trzeba być szybkim, aby być pierwszym"
ODPOWIEDZ