Witaj na forum torysamochodowe.pl!

Forum zostało zaktualizowane do najnowszej wersji oraz wprowadziłem kilka mechanizmów ochrony forum przed spamem.
Mam nadzieję, że teraz będziesz mógł używać forum w sposób prosty i bezproblemowy.

Bardzo proszę o ewentualne błędy i uwagi.

Zapraszam do subskrybcji kanału na YouTube
SLOT CAR HOBBY LINK DO KANAŁU.

Budowa toru na zamówienie

Każdy kiedyś zaczyna swoją przygodę z nowym hobby. Tu możesz zadawać pytania związane ze startem, uruchomieniem i podstawami. Nie wiesz co kupić, nie orientujesz się w rożnych zestawach startowych - spytaj innych
ODPOWIEDZ
Olga
Starter
Starter

Budowa toru na zamówienie

Post autor: Olga »

Witam serdecznie,

jestem tu nowa więc wybaczcie niewiedzę.
Muszę zbudować tor o wymiarach 3/4 m z wszystkimi możliwymi gadżetami elektronicznymi. Szef dał mi czas do końca tygodnia, kontaktowałam się z Carrerą, oni przekierowali mnie dalej do jakiś gości, którzy niby się tym profesjonalnie zajmują, ale mają duży problem z wykonaniem wizualizacji toru.
Czy jest ktoś kto mógłby zbudować mi taki tor w granicach 15.000 zł?
Od czego w ogóle zacząć?
Z góry dziękuję za jakiekolwiek porady!
Olga
Xdamian
Użytkownik szos
Użytkownik szos

Re: Budowa toru na zamówienie

Post autor: Xdamian »

Po pierwsze auta maja być w wielkości 1:43 czy 1:32 a może 1:24? Drugie ile aut ma jeździć po torze. Trzecie sam tor czy tez stół i inne bajery typu pobocza I inne takie gadżety.
Sam tor mogę zbudować, chociaż termin tygodniowy będzie ciężki do zrealizowania.
Co do budżetu to 15k na tor w wielkości 1:43 powinno wystarczyć.
Na 1:32 może już być za mało, a na 1:24 to na bank jest za mało.
Jak cos pisz na prv.
Awatar użytkownika
Petrus
Administrator
Administrator

Post autor: Petrus »

Witaj Ola na forum :) !!

Jeśli budżet jest 15.000 pln to z pewnością wystarczy na bardzo dobry tor typu Carrera Digital 132 i nawet 124.

Zacząć należy od zaplanowania toru w programie służącym do projektowania torów. Wszystko zależy od powierzchni jaką masz do dyspozycji. Najmniejsza powierzchnia do toru w tej skali to około 4x3 metra. Dla takiego budżetu starczy na większą np. 3x5,5.

Poinformuj o Twoich postępach.
Pozdaaaaaawiam :-)
Petrus
----------------------------------------
"Wcale nie trzeba być szybkim, aby być pierwszym"
Xdamian
Użytkownik szos
Użytkownik szos

Jeśli ma być z ze wszystkimi bajerami to 15k może być mało. Pamiętaj że nie tylko części składowe systemu carrera trzeba wliczyć w cenę. Stół jakieś podpory, conajmniej zielone sukno na stół. Do tego robocizna i transport. Potem jeszcze utrzymanie w sprawności. Or miał być ze wszystkimi bajerami, czyli w przypadku 1:32 w cyfrowe ze: światłami startu, wierzą wyników, PIT lane i stop, wyświetlaczami kierowców itp. Że nie wspomnę o sekcjach zmiany pasa. O ile dla 2 aut może by sie dało zmieścić w 15k to dla 4 już na bank nie. No i miało to być zrobione w tydzień, co jest mało realne, bo w PL żaden sklep i hurtownia nie ma pełnego asortymentu carrera. Teraz przed świętami jest trochę zestawów startowych i aut, ale pozostałe rzeczy na zamowienie.
Awatar użytkownika
GOPiotrGO
Ścigant
Ścigant

Post autor: GOPiotrGO »

Tak mi się też wydaje, że ze wszystkimi bajerami, budową i robocizną to rzeczywiście dla Carrera Digital 132 akurat ledwo starczy :D .

Dla Carrera GO to fortuna!! :D . Byłby Mega Hiper super tor....

Ciekaw jestem jak to się dalej potoczy.
@Xdamian: podjąłeś się budowy?
Xdamian
Użytkownik szos
Użytkownik szos

Brak odzewu.
Awatar użytkownika
Wojt.rak
Użytkownik szos
Użytkownik szos

Post autor: Wojt.rak »

Szkoda, bo relacja z budowy takiego toru samochodowego byłaby super. Może jeszcze odezwie się "obdarowany" po Świętach :?: .
Papa

Wojtek

Mam Formułe !! Ale jazda !!
ODPOWIEDZ