Witaj na forum torysamochodowe.pl!

Forum zostało zaktualizowane do najnowszej wersji oraz wprowadziłem kilka mechanizmów ochrony forum przed spamem.
Mam nadzieję, że teraz będziesz mógł używać forum w sposób prosty i bezproblemowy.

Bardzo proszę o ewentualne błędy i uwagi.

Zapraszam do subskrybcji kanału na YouTube
SLOT CAR HOBBY LINK DO KANAŁU.

Czy można spowolnić samochody?

Każdy kiedyś zaczyna swoją przygodę z nowym hobby. Tu możesz zadawać pytania związane ze startem, uruchomieniem i podstawami. Nie wiesz co kupić, nie orientujesz się w rożnych zestawach startowych - spytaj innych
ODPOWIEDZ
koluk
Starter
Starter

Czy można spowolnić samochody?

Post autor: koluk »

Hej!
Swoim pierwszym postem witam wszystkich sympatyków torów samochodowych oraz użytkowników tego forum.

Właśnie przymierzam się do zakupu zestawu Carrera Digital 132 Formula One Duel.
Obejrzałem kilka filmików na YT przedstawiających wyścigi i widzę, że samochodziki poruszają się bardzo szybko po torze.
Zastanawiam się czy istnieje jakiś sposób aby w tym zestawie spowolnić nieco samochody już na etapie blackboxa aby nawet przy wciśniętym do końca kontrolerze jeździły one nieco wolniej?
Druga sprawa:
W zestawie jest zwrotnica. Jak podczas sterowania wybiera się kierunek jazdy?
Pytanie ostatnie:
Czy w tym zestawie samochody jadące na tym samym torze mogą poruszać się z różnymi prędkościami?

Może moje pytania wydają się trywialne ale wybaczcie, jestem laikiem.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Szybki
Użytkownik szos
Użytkownik szos

Re: Czy można spowolnić samochody?

Post autor: Szybki »

koluk pisze:Hej!
Swoim pierwszym postem witam wszystkich sympatyków torów samochodowych oraz użytkowników tego forum.

Właśnie przymierzam się do zakupu zestawu Carrera Digital 132 Formula One Duel.
Obejrzałem kilka filmików na YT przedstawiających wyścigi i widzę, że samochodziki poruszają się bardzo szybko po torze.
Zastanawiam się czy istnieje jakiś sposób aby w tym zestawie spowolnić nieco samochody już na etapie blackboxa aby nawet przy wciśniętym do końca kontrolerze jeździły one nieco wolniej?
Druga sprawa:
W zestawie jest zwrotnica. Jak podczas sterowania wybiera się kierunek jazdy?
Pytanie ostatnie:
Czy w tym zestawie samochody jadące na tym samym torze mogą poruszać się z różnymi prędkościami?

Może moje pytania wydają się trywialne ale wybaczcie, jestem laikiem.
Pozdrawiam!
Witaj Koluk!!

Każde pytanie jest dobre, tylko odpowiedzi czasami nie :) .

Bardzo dobrą cechą Carrera Digital 132 jest możliwość programowania każdego z samochodów z osobna. Dzięki Blackboxowi, możesz ustawić prędkość maksymalną samochodów oraz siłę hamowania. Czyli odpowiadając wprost na Twoje pierwsze pytanie: tak można zmniejszyć prędkość samochodów.

Zmianę pasa ruchu zmienia się poprzez naciśnięcie guzika w kontrolerze.

Również dzięki temu, że taki tor jest cyfrowy (czyli jak ten zestaw), to w odróżnieniu od torów typu Evolution, czyli analogowych, na jednym torze jazdy może się poruszać do 6 samochodów. Oczywiście każdy z nich może jeździć z różną prędkością. Na tym głównie polega przewaga torów cyfrowych.

Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś pytania to wal śmiało :mrgreen:
Szybko, Szybciej, ...... Szybki

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Petrus
Administrator
Administrator

Re: Czy można spowolnić samochody?

Post autor: Petrus »

Witaj na forum,

Do tego co napisał Szybki dodałbym tylko, że lepszym rozwiązaniem od Blackboxa jest Control Unit. Jeśli będziesz wybierał pomiędzy zestawami, które to mają lub nie to wybierz Control Unit bo będziesz miał więcej możliwości na przyszłość.

Polecałbym Tobie również zestawy z samochodami DTM (typu Mercedes, AAudi), gdyż moim zdaniem, na dłuższą metę sprawiają więcej przyjemności. Jednak na start Formuła też jest dobra i co najważniejsze te zestawy są w miarę tanie (około 500 pln) oraz łatwiej się nimi jeździ.

Na forum Dario sprzedaje swój tor całkiem duży, więc może skontaktuj się z nim.

Jak tylko będziesz miał jeszcze jakieś pytania to chętnie pomożemy.
Pozdaaaaaawiam :-)
Petrus
----------------------------------------
"Wcale nie trzeba być szybkim, aby być pierwszym"
ODPOWIEDZ