Witaj na forum torysamochodowe.pl!
Forum zostało zaktualizowane do najnowszej wersji oraz wprowadziłem kilka mechanizmów ochrony forum przed spamem.
Mam nadzieję, że teraz będziesz mógł używać forum w sposób prosty i bezproblemowy.
Bardzo proszę o ewentualne błędy i uwagi.
Zapraszam do subskrybcji kanału na YouTube SLOT CAR HOBBY LINK DO KANAŁU.
Forum zostało zaktualizowane do najnowszej wersji oraz wprowadziłem kilka mechanizmów ochrony forum przed spamem.
Mam nadzieję, że teraz będziesz mógł używać forum w sposób prosty i bezproblemowy.
Bardzo proszę o ewentualne błędy i uwagi.
Zapraszam do subskrybcji kanału na YouTube SLOT CAR HOBBY LINK DO KANAŁU.
Budowa toru
-
- Starter
- Kontakt:
Budowa toru
Witam wszystkich.
Trafiłem na to forum ponieważ będę budował własny tor. Założenia:
tor 4 liniowy, okolo 10-12 metrów długości , na modele 1:32 ( moze starczy miejsca na modele 1:24 ) profilowane zakręty będe starał się miec po 3-5stopni nachylenia. 12v , jeden mostek
Przygotowałem papierową makietę toru , fotkę wstawię po weekendzie.
Jedyna rzecz która będzie problemem , albo dużym kosztem to system liczenia okrążeń. sensowne sugestie mile widziane, albo linki do gotowych systemów .
tor 4 liniowy, okolo 10-12 metrów długości , na modele 1:32 ( moze starczy miejsca na modele 1:24 ) profilowane zakręty będe starał się miec po 3-5stopni nachylenia. 12v , jeden mostek
Jedyna rzecz która będzie problemem , albo dużym kosztem to system liczenia okrążeń. sensowne sugestie mile widziane, albo linki do gotowych systemów .
- Petrus
- Administrator
Re: Budowa toru
Witaj !!
założenia co do toru bardzo ciekawe, szczególnie, że byłby to chyba pierwszy tor na forum , który jest analogowy i 4 liniowy. Bardzo polecam wykonać projekt od razu na tor wyścigowy dostosowany do samochodów skali 1:24 bo frajda jest przeogromna. Jakiego systemu toru używasz? Carrera Evolution czy Scaletrix?
Jak pokażesz plan trasy to będzie można poplanować
.
założenia co do toru bardzo ciekawe, szczególnie, że byłby to chyba pierwszy tor na forum , który jest analogowy i 4 liniowy. Bardzo polecam wykonać projekt od razu na tor wyścigowy dostosowany do samochodów skali 1:24 bo frajda jest przeogromna. Jakiego systemu toru używasz? Carrera Evolution czy Scaletrix?
Jak pokażesz plan trasy to będzie można poplanować

Pozdaaaaaawiam 
Petrus
----------------------------------------
"Wcale nie trzeba być szybkim, aby być pierwszym"

Petrus
- GOPiotrGO
- Ścigant
A może ten tor będzie w MDF?
- Wojt.rak
- Użytkownik szos
Blaze Blazucki pisze:Witam wszystkich.
Część Blaze Blazucki

Czy coś podziałałeś dalej? Wygląda na spore wyzwanie.
Powodzenia
Papa
Wojtek
Mam Formułe !! Ale jazda !!
Wojtek
Mam Formułe !! Ale jazda !!
-
- Starter
- Kontakt:
Witam serdzecznie,
Na razie mimo zapowiedzi nic nie zrobiliśmy w kwestii toru. ( no moze nie zupelnie nic). MAmy zajętą frezarkę na której wycięte zostaną elementy. Też pewnego rodzaju trudnością okazało się przeliczenie długości łuków gdy poza tym że zakręcają to jeszcze zmieniają poziom . chce by tor był na całej dlugości ( poza glówną prostą) pochylony o jakies 7-10st. Rozrysowane są już wszystkie zakręty w 2D , proste są w formacie juz tylko do wgrania na frezarkę. Zakręt jest tylko jeden narazie gotowy do wyfrezowania. Pozostałe jeszcze nie są przeliczone ( tzn nie uwzgledniają pochylenia i zjazdów i podjazdów) ale myśle ze kolejny post bedzie zawierał juz jakies fotki z frezowania
narazie tylko foteczka makiety

jakby ktos mial wiecej pytan prosze o kontakt na email blazerp@o2.pl
swiadczymy tez komercyjne usługi frezowania ,toczenia i projektowania CAD (2D, 3D) , etc
Na razie mimo zapowiedzi nic nie zrobiliśmy w kwestii toru. ( no moze nie zupelnie nic). MAmy zajętą frezarkę na której wycięte zostaną elementy. Też pewnego rodzaju trudnością okazało się przeliczenie długości łuków gdy poza tym że zakręcają to jeszcze zmieniają poziom . chce by tor był na całej dlugości ( poza glówną prostą) pochylony o jakies 7-10st. Rozrysowane są już wszystkie zakręty w 2D , proste są w formacie juz tylko do wgrania na frezarkę. Zakręt jest tylko jeden narazie gotowy do wyfrezowania. Pozostałe jeszcze nie są przeliczone ( tzn nie uwzgledniają pochylenia i zjazdów i podjazdów) ale myśle ze kolejny post bedzie zawierał juz jakies fotki z frezowania
narazie tylko foteczka makiety

jakby ktos mial wiecej pytan prosze o kontakt na email blazerp@o2.pl
swiadczymy tez komercyjne usługi frezowania ,toczenia i projektowania CAD (2D, 3D) , etc
- Petrus
- Administrator
Jakieś postępy?
Pozdaaaaaawiam 
Petrus

Petrus
- AndrzejGdynia
- Starter
Hej. Ktos z was moze wie wiecej na temat robienia zwrotnic i przejsc miedzy slotami na torze w mdf-ie dokladnie di skali 143. I jaka jest szerokosc i glebokojsc (slotu) prowadnicy do samochodow 143 ?
-
- Ścigant
Ja bym w budowę zwrotnicy nie wchodził bo po co wyważać otwarte drzwi, po prostu wstaw już gotową odpowiednio oczywiście przygotowaną w jeszcze lepiej wpasowane miejsce na torze. Szablon i frezarka w dłoń .
- kempol
- Fast&Furious
Jakiś plan zapodaj.
Pozdrawiam
Kempol
-.- --- -.-. .... .- -- / -.-. .. ..-.. / .- -. .. ..-
"Ci którzy chcą szukają sposobu, ci którzy nie chcą szukają powodu"
Kempol
-.- --- -.-. .... .- -- / -.-. .. ..-.. / .- -. .. ..-
"Ci którzy chcą szukają sposobu, ci którzy nie chcą szukają powodu"
- AndrzejGdynia
- Starter
hej. A wiec postanowione i kupione padlo na Scalextric 132 z licznikiem okrazen i mnustwem dodatkowych czesci jak mijanki proste zakrety itd. uzywany ale sprawny teraz tylko przygotowac platforme by gdzies to po skladac wiecej informacji i zdjec bedzue pozniej
Pozdrawiam
Pozdrawiam