Witaj na forum torysamochodowe.pl!
Forum zostało zaktualizowane do najnowszej wersji oraz wprowadziłem kilka mechanizmów ochrony forum przed spamem.
Mam nadzieję, że teraz będziesz mógł używać forum w sposób prosty i bezproblemowy.
Bardzo proszę o ewentualne błędy i uwagi.
Zapraszam do subskrybcji kanału na YouTube SLOT CAR HOBBY LINK DO KANAŁU.
Forum zostało zaktualizowane do najnowszej wersji oraz wprowadziłem kilka mechanizmów ochrony forum przed spamem.
Mam nadzieję, że teraz będziesz mógł używać forum w sposób prosty i bezproblemowy.
Bardzo proszę o ewentualne błędy i uwagi.
Zapraszam do subskrybcji kanału na YouTube SLOT CAR HOBBY LINK DO KANAŁU.
Kontrolery bezprzewodowe do digital 132
- jakub84
- Starter

Kontrolery bezprzewodowe do digital 132
Witam, jestem świerzakiem w dziedzinie torów samochodowych, posiadam system digital 132 z analogowymi kontrolerami. Powoli się zbieram do zmiany na kontrolery bezprzewodowe. Widzę że są dwa rodzaje...na podstawkach podpinanych do toru z odbiornikiem przy CU, oraz z odbiornikiem(wieża MOBIL). Proszę o Wasze opinie, które z rozwiązań jest lepsze, praktyczniejsze, a może nie ma większej różnicy, ile kontrolerów obsługuje jedna wieża MOBIL, czy ją się podpina do toru? ...ja chyba bym wolał z odbiornikiem, taka wieża to również ciekawy element ozdobny toru
. Proszę o opinie oraz podpowiedzi. Pozdrawiam bardzo mile i serdecznie 
- Petrus
- Administrator

Re: Kontrolery bezprzewodowe do digital 132
Witaj Jakub,
rzeczywiście są dwa rodzaje kontrolerów bezprzewodowych do torów wyścigowych Carrera Digital:
1. Kontrolery bazujące na technologi IR, czyli światła podczerwonego tak jak w pilotach RTV. Jest to starsza wersja kontrolerów z tzw. wieżą. Sam takie mam i z całą pewnością polecałbym wersję nowszą czyli drugą
. Dlaczego? Otóż problemem jest technologia IR. Kontroler musi być skierowany bezpośrednio na wieżę oraz jest to technologia wrażliwa na światło np. świetlówki. Przy niektórych źródłach światła mogą być zakłócenia i auto wówczas "przerywa".
2. Kontrolery nowej generacji. Bazują one na technologi 2,4GHZ. Dzięki czemu nie są wrażliwe na światło i nie wymagają bezpośredniej widoczności z wieżą. Oczywiście jak w każdej technologii bezprzewodowej i tu mogą być zakłócenia (np. przez sieć WIFI), ale jest to z pewnością rzadsze niż przy IR.
Mam nadzieję, że pomogłem. Ciekaw jestem na co się zdecydujesz. (Jakby na wersję 1 to może ci moje sprzedam
)
rzeczywiście są dwa rodzaje kontrolerów bezprzewodowych do torów wyścigowych Carrera Digital:
1. Kontrolery bazujące na technologi IR, czyli światła podczerwonego tak jak w pilotach RTV. Jest to starsza wersja kontrolerów z tzw. wieżą. Sam takie mam i z całą pewnością polecałbym wersję nowszą czyli drugą
2. Kontrolery nowej generacji. Bazują one na technologi 2,4GHZ. Dzięki czemu nie są wrażliwe na światło i nie wymagają bezpośredniej widoczności z wieżą. Oczywiście jak w każdej technologii bezprzewodowej i tu mogą być zakłócenia (np. przez sieć WIFI), ale jest to z pewnością rzadsze niż przy IR.
Mam nadzieję, że pomogłem. Ciekaw jestem na co się zdecydujesz. (Jakby na wersję 1 to może ci moje sprzedam
Pozdaaaaaawiam 
Petrus
----------------------------------------
"Wcale nie trzeba być szybkim, aby być pierwszym"
Petrus
- jakub84
- Starter

Petrus pisze:Witaj Jakub,
1. Kontrolery bazujące na technologi IR, czyli światła podczerwonego tak jak w pilotach RTV. Jest to starsza wersja kontrolerów z tzw. wieżą. Sam takie mam i z całą pewnością polecałbym wersję nowszą czyli drugą. Dlaczego? Otóż problemem jest technologia IR. Kontroler musi być skierowany bezpośrednio na wieżę oraz jest to technologia wrażliwa na światło np. świetlówki. Przy niektórych źródłach światła mogą być zakłócenia i auto wówczas "przerywa".
Mam nadzieję, że pomogłem. Ciekaw jestem na co się zdecydujesz. (Jakby na wersję 1 to może ci moje sprzedam)
Cześć Petrus.
Tak, pomogłeś, muszę się zastanowić, ale z tego co napisałeś to chyba wolę wersję 2.
- GOPiotrGO
- Ścigant

Ja jestem całkowicie za wersją 2.
- p_bladek
- Profesjonalista

Podepnę się pod wątek, nie było odpowiedzi na pytanie, ile kontrolerów obsłuży jedna wieża. Więc ponawiam. Ile?
- Petrus
- Administrator

p_bladek pisze:Podepnę się pod wątek, nie było odpowiedzi na pytanie, ile kontrolerów obsłuży jedna wieża. Więc ponawiam. Ile?
Jeśli idziesz w rozwiązanie drugie, to nie ma wieży. W rozwiązaniu drugim możesz podpiąć 6 kontrolerów.
Pozdaaaaaawiam 
Petrus
Petrus
- kempol
- Fast&Furious

Moim zdaniem tylko i wyłącznie kontroler wifi, ewentualnie zwykły kablowy - taki jest najbardziej niezawodny.
Pozdrawiam
Kempol
-.- --- -.-. .... .- -- / -.-. .. ..-.. / .- -. .. ..-
"Ci którzy chcą szukają sposobu, ci którzy nie chcą szukają powodu"
Kempol
-.- --- -.-. .... .- -- / -.-. .. ..-.. / .- -. .. ..-
"Ci którzy chcą szukają sposobu, ci którzy nie chcą szukają powodu"
- p_bladek
- Profesjonalista

Ile kontrolerów obsłuży wieża przy rozwiazaniu pierwszym?Petrus pisze:p_bladek pisze:Podepnę się pod wątek, nie było odpowiedzi na pytanie, ile kontrolerów obsłuży jedna wieża. Więc ponawiam. Ile?
Jeśli idziesz w rozwiązanie drugie, to nie ma wieży. W rozwiązaniu drugim możesz podpiąć 6 kontrolerów.
- Petrus
- Administrator

Chyba też 6. Sprawdzę bo mam dwie wieże. Odepnę jedną i zobaczymy
. Ale to wieczorem.
EDIT: Już sprawdziłem. 6 można podłączyć.
Pozdaaaaaawiam 
Petrus
Petrus
- p_bladek
- Profesjonalista

Petrus jesteś pewny? Zastanawiam się nad trzecim zestawem, a kombinacji "przełączników switchowych" na kontrolerach jest tylko na 4 rodzaje kombinacji. Czyli tylko 4 różne częstotliwości irPetrus pisze:Chyba też 6. Sprawdzę bo mam dwie wieże. Odepnę jedną i zobaczymy. Ale to wieczorem.
- Petrus
- Administrator

Przemek, o jakie przełączniki switchowe chodzi? Ja żadnych nie mam.p_bladek pisze:Petrus jesteś pewny? Zastanawiam się nad trzecim zestawem, a kombinacji "przełączników switchowych" na kontrolerach jest tylko na 4 rodzaje kombinacji. Czyli tylko 4 różne częstotliwości ir
Pozdaaaaaawiam 
Petrus
Petrus
- DeathThorn
- Fast&Furious

- Kontakt:
w razie czego mogę wysłać trzeci zestaw to sobie przetestujesz, bedzie smigac przelejesz kase , nie bedzie, odeslesz zestaw
nie widze problemu

- p_bladek
- Profesjonalista

- Petrus
- Administrator

A to masz dziwne te kontrolery. Ja mam takie co sie programuje przez wciśnięcie przycisku zwrotnicy przy włączaniu i później poprzez przyciskanie przycisku ustawiasz numer kontrolera.
Widać z tego że dwie wersje były.
Widać z tego że dwie wersje były.
Pozdaaaaaawiam 
Petrus
Petrus