Witaj na forum torysamochodowe.pl!

Forum zostało zaktualizowane do najnowszej wersji oraz wprowadziłem kilka mechanizmów ochrony forum przed spamem.
Mam nadzieję, że teraz będziesz mógł używać forum w sposób prosty i bezproblemowy.

Bardzo proszę o ewentualne błędy i uwagi.

Zapraszam do subskrybcji kanału na YouTube
SLOT CAR HOBBY LINK DO KANAŁU.

Kontrolery bezprzewodowe do digital 132

Każdy kiedyś zaczyna swoją przygodę z nowym hobby. Tu możesz zadawać pytania związane ze startem, uruchomieniem i podstawami. Nie wiesz co kupić, nie orientujesz się w rożnych zestawach startowych - spytaj innych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jakub84
Starter
Starter

Kontrolery bezprzewodowe do digital 132

Post autor: jakub84 »

Witam, jestem świerzakiem w dziedzinie torów samochodowych, posiadam system digital 132 z analogowymi kontrolerami. Powoli się zbieram do zmiany na kontrolery bezprzewodowe. Widzę że są dwa rodzaje...na podstawkach podpinanych do toru z odbiornikiem przy CU, oraz z odbiornikiem(wieża MOBIL). Proszę o Wasze opinie, które z rozwiązań jest lepsze, praktyczniejsze, a może nie ma większej różnicy, ile kontrolerów obsługuje jedna wieża MOBIL, czy ją się podpina do toru? ...ja chyba bym wolał z odbiornikiem, taka wieża to również ciekawy element ozdobny toru :D . Proszę o opinie oraz podpowiedzi. Pozdrawiam bardzo mile i serdecznie :D
Awatar użytkownika
Petrus
Administrator
Administrator

Re: Kontrolery bezprzewodowe do digital 132

Post autor: Petrus »

Witaj Jakub,

rzeczywiście są dwa rodzaje kontrolerów bezprzewodowych do torów wyścigowych Carrera Digital:

1. Kontrolery bazujące na technologi IR, czyli światła podczerwonego tak jak w pilotach RTV. Jest to starsza wersja kontrolerów z tzw. wieżą. Sam takie mam i z całą pewnością polecałbym wersję nowszą czyli drugą 8-) . Dlaczego? Otóż problemem jest technologia IR. Kontroler musi być skierowany bezpośrednio na wieżę oraz jest to technologia wrażliwa na światło np. świetlówki. Przy niektórych źródłach światła mogą być zakłócenia i auto wówczas "przerywa".

2. Kontrolery nowej generacji. Bazują one na technologi 2,4GHZ. Dzięki czemu nie są wrażliwe na światło i nie wymagają bezpośredniej widoczności z wieżą. Oczywiście jak w każdej technologii bezprzewodowej i tu mogą być zakłócenia (np. przez sieć WIFI), ale jest to z pewnością rzadsze niż przy IR.

Mam nadzieję, że pomogłem. Ciekaw jestem na co się zdecydujesz. (Jakby na wersję 1 to może ci moje sprzedam :D )
Pozdaaaaaawiam :-)
Petrus
----------------------------------------
"Wcale nie trzeba być szybkim, aby być pierwszym"
Awatar użytkownika
jakub84
Starter
Starter

Post autor: jakub84 »

Petrus pisze:Witaj Jakub,

rzeczywiście są dwa rodzaje kontrolerów bezprzewodowych do torów wyścigowych Carrera Digital:

1. Kontrolery bazujące na technologi IR, czyli światła podczerwonego tak jak w pilotach RTV. Jest to starsza wersja kontrolerów z tzw. wieżą. Sam takie mam i z całą pewnością polecałbym wersję nowszą czyli drugą 8-) . Dlaczego? Otóż problemem jest technologia IR. Kontroler musi być skierowany bezpośrednio na wieżę oraz jest to technologia wrażliwa na światło np. świetlówki. Przy niektórych źródłach światła mogą być zakłócenia i auto wówczas "przerywa".

2. Kontrolery nowej generacji. Bazują one na technologi 2,4GHZ. Dzięki czemu nie są wrażliwe na światło i nie wymagają bezpośredniej widoczności z wieżą. Oczywiście jak w każdej technologii bezprzewodowej i tu mogą być zakłócenia (np. przez sieć WIFI), ale jest to z pewnością rzadsze niż przy IR.

Mam nadzieję, że pomogłem. Ciekaw jestem na co się zdecydujesz. (Jakby na wersję 1 to może ci moje sprzedam :D )

Cześć Petrus.
Tak, pomogłeś, muszę się zastanowić, ale z tego co napisałeś to chyba wolę wersję 2.
Awatar użytkownika
GOPiotrGO
Ścigant
Ścigant

Post autor: GOPiotrGO »

Ja jestem całkowicie za wersją 2.
Awatar użytkownika
p_bladek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: p_bladek »

Podepnę się pod wątek, nie było odpowiedzi na pytanie, ile kontrolerów obsłuży jedna wieża. Więc ponawiam. Ile?
Awatar użytkownika
Petrus
Administrator
Administrator

p_bladek pisze:Podepnę się pod wątek, nie było odpowiedzi na pytanie, ile kontrolerów obsłuży jedna wieża. Więc ponawiam. Ile?

Jeśli idziesz w rozwiązanie drugie, to nie ma wieży. W rozwiązaniu drugim możesz podpiąć 6 kontrolerów.
Petrus
Awatar użytkownika
kempol
Fast&Furious
Fast&Furious

Post autor: kempol »

Moim zdaniem tylko i wyłącznie kontroler wifi, ewentualnie zwykły kablowy - taki jest najbardziej niezawodny.
Pozdrawiam
Kempol

-.- --- -.-. .... .- -- / -.-. .. ..-.. / .- -. .. ..-

"Ci którzy chcą szukają sposobu, ci którzy nie chcą szukają powodu"
Awatar użytkownika
p_bladek
Profesjonalista
Profesjonalista

Petrus pisze:
p_bladek pisze:Podepnę się pod wątek, nie było odpowiedzi na pytanie, ile kontrolerów obsłuży jedna wieża. Więc ponawiam. Ile?

Jeśli idziesz w rozwiązanie drugie, to nie ma wieży. W rozwiązaniu drugim możesz podpiąć 6 kontrolerów.
Ile kontrolerów obsłuży wieża przy rozwiazaniu pierwszym?
Awatar użytkownika
Petrus
Administrator
Administrator

Chyba też 6. Sprawdzę bo mam dwie wieże. Odepnę jedną i zobaczymy :D . Ale to wieczorem.

EDIT: Już sprawdziłem. 6 można podłączyć.
Petrus
Awatar użytkownika
p_bladek
Profesjonalista
Profesjonalista

Petrus pisze:Chyba też 6. Sprawdzę bo mam dwie wieże. Odepnę jedną i zobaczymy :D . Ale to wieczorem.

EDIT: Już sprawdziłem. 6 można podłączyć.
Petrus jesteś pewny? Zastanawiam się nad trzecim zestawem, a kombinacji "przełączników switchowych" na kontrolerach jest tylko na 4 rodzaje kombinacji. Czyli tylko 4 różne częstotliwości ir
Awatar użytkownika
Petrus
Administrator
Administrator

p_bladek pisze:Petrus jesteś pewny? Zastanawiam się nad trzecim zestawem, a kombinacji "przełączników switchowych" na kontrolerach jest tylko na 4 rodzaje kombinacji. Czyli tylko 4 różne częstotliwości ir
Przemek, o jakie przełączniki switchowe chodzi? Ja żadnych nie mam.
Petrus
Awatar użytkownika
DeathThorn
Fast&Furious
Fast&Furious
Kontakt:

Post autor: DeathThorn »

w razie czego mogę wysłać trzeci zestaw to sobie przetestujesz, bedzie smigac przelejesz kase , nie bedzie, odeslesz zestaw :) nie widze problemu :) :D
Awatar użytkownika
p_bladek
Profesjonalista
Profesjonalista

@Petrus

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Petrus
Administrator
Administrator

A to masz dziwne te kontrolery. Ja mam takie co sie programuje przez wciśnięcie przycisku zwrotnicy przy włączaniu i później poprzez przyciskanie przycisku ustawiasz numer kontrolera.

Widać z tego że dwie wersje były.
Petrus
ODPOWIEDZ